Relatie verbeteren

Ben je aan het overleven in de relatie of willen jullie het aangaan om ernaar te kijken?
Komen jullie er met elkaar niet meer uit en merk je dat je jezelf aanpast aan de ander of het opgeeft om eruit te komen, dan groei je uit elkaar. Dat maakt dat de levende energie in jullie relatie langzaam uitdooft. Als je allebei gemotiveerd bent en de moed hebt om energie te steken in jullie relatie, dan neem je de stap om te kijken wat er allemaal in de weg staat om een fijnere relatie te krijgen.

Word je relatie een sleur?

Een relatie wordt een sleur als je niet meer bij elkaar betrokken bent. Ieder vaart zijn eigen koers en er zijn geen of weinig gemeenschappelijke interesses meer. Vaak ontstaat er ook een patroon van sleur als de omstandigheden, dat met zich meebrengen. Allebei druk met je eigen werk, druk met de opvoeding van de kinderen of met mantelzorgen. Als je geen energie meer steekt in zaken en gevoelens niet meer bespreekt met je partner dan zorgt dat ervoor, dat de fut uit je relatie gaat en creëer je verwijdering.

Ben je ongelukkig in je relatie?

In iedere relatie komen weleens ergernissen, ruzies en spanningen voor? Als je er weer samen uitkomt en je kunt samen evalueren, wat er nu mis ging dan maak je je relatie sterker. Als de ruzie een steeds herhalend patroon wordt en overgaat in verwijt, dan is het raadzaam om dat patroon te onderzoeken.

Communicatieproblemen in de relatie?

Kunnen jullie met elkaar praten? En kunnen jullie sommige thema’s nog met elkaar bespreken. HOE praten jullie met elkaar? Verzandt het in ruzie? Een veel voorkomend probleem in de communicatie bij paren is, dat de een zijn of haar beleving voor de ander invult. Belevingen worden dus op elkaar geprojecteerd. Jullie komen dan terecht in frustratie, omdat je je niet gehoord of gezien voelt. Dit maakt eenzaam en verdrietig. Er valt veel te leren over een efficiënte communicatie, hetgeen jullie relatie een heel stuk verbetert.

Problemen met intimiteit?

Hoe beleven jullie samen jullie seksualiteit. Lopen jullie behoeften uiteen. Praten jullie er over? Kun je jezelf openstellen voor je partner of voel je belemmeringen? Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor belemmeringen rondom seksualiteit. Het kan een enorme opluchting zijn, om daar open over te spreken en je eigen belevingen duidelijk te maken. Verandering kan plaatsvinden als er meer bewustzijn is op de oorzakelijke factoren, zowel van fysieke aard of psychische aard. Het is belangrijk, dat je jouw belevingen en jouw verlangens aan je partner helder kunt maken.

Is er vertrouwen en respect in jullie relatie?

Zijn er zaken, die je achterhoudt? Zijn er geheimen in de relatie? Wat maakt dat je niet open bent naar je partner? Heb je toegegeven aan een verliefdheid op een ander? Wat maakte dat je het zo ver liet komen? Voel je je schuldig? Durf je hier verantwoordelijkheid voor te nemen?
Vreemdgaan heeft een grote impact op de relatie. De verbondenheid, die jullie ooit met elkaar hadden, gaat wankelen. Het basisvertrouwen is weg. Er ontstaat een diepe pijn van verraad, vernedering, angst en onzekerheid. Dit kan leiden, tot allerlei controle acties om je wantrouwen te verminderen. Het is nodig dat de boosheid er mag zijn, dat diegene die vreemd is gegaan jouw pijn gaat zien en verantwoording neemt voor zijn schuld. Verwijten blijven maken is een verkapte boosheid en dit kan leiden tot een ellenlange negatieve sfeer tussen jullie.

Scheiden of blijven?

Ook als je al op het punt staat om te gaan scheiden, of het niet weet of je wilt scheiden kan ik jullie begeleiden in dit emotionele proces. Als er kinderen zijn, dan komt er een uitdaging bij. Hoe gaan jullie om met de gevoelens van de kinderen? Kunnen jullie daarin toch nog op een respectvolle wijze met elkaar communiceren, zodat de kinderen emotioneel gesteund blijven. Ook hierin kan ik jullie begeleiden om hier een goede weg in te kiezen.

Ieder brengt zijn eigen bagage mee in de relatie:

Een relatie betekent dat je een verbinding aangaat met de ander. Hoe communiceren jullie je gevoelens? Hoe uiten jullie irritaties naar elkaar? Ga je verwijten of trek je jezelf terug? Wordt er naar je gevoelens geluisterd en word je gezien door je partner? In een relatie brengt iedereen ook zijn persoonlijke gevoeligheden mee, deze gevoeligheden kunnen dan enorm triggeren tussen jullie beiden. Vaak zijn deze vroegere patronen onbewust. In de meest intieme relatie kom je het meest tegen van jouw persoonlijke gevoeligheden. Werken aan je relatie betekent ook dat je ook persoonlijk meer in je kracht komt.

Hoe werkt Relatietherapie bij “op de Helling”:

Ik help jullie te onderzoeken waar het precies misloopt. Met mijn hulp, wordt aan alles wat er gaande is openheid  gegeven. In een relatie is het belangrijk dat je  gezien en gehoord wordt. In een partner relatie word je geconfronteerd met een kwetsbaar stuk van jezelf. Kun je jezelf laten zien met je gevoelens en je open stellen voor je partner. Kun je laten zien of laten weten wat je verlangt?  Ik help jullie inzicht te krijgen in welk patroon jullie vastlopen. Er is een mogelijkheid om eerst een kennismakingsgesprek te plannen, dat is bedoeld om eerst even met mij kennis te maken. Je kunt ook een intake gesprek vragen, dan gaan we dieper op de problematiek in en geef ik jullie een advies over de problematiek en een eventueel verloop van de relatie therapie/coaching .