Psychologische klachten

Psychologische klachten kun je op verschillende manieren ervaren. Soms weet je niet goed waar ze vandaan komen. Ook fysieke klachten hebben vaak een psychische oorsprong. Denk bijvoorbeeld aan spierspanningen, migraine, hyperventilatie en vermoeidheid  Soms weten we het ook gewoon niet, je zit niet lekker in je vel, je bent onzeker, somber of zenuwachtig.

Als je psychologische problemen hebt doe je er goed aan om te gaan onderzoeken waar de klacht vandaan komt. Misschien heb je het idee, dat je alles zelf op moet kunnen lossen of ben je geneigd te varen op de mening van anderen. Dan blijven je klachten bestaan en worden misschien erger. Als je er op tijd bij bent, heb je ook minder tijd nodig om weer uit de problemen te komen. Als je de drempel tot hulp niet te hoog wilt maken en er lucht aan wilt geven neem dan contact op.

Stress-overspannenheid-burnout

Wanneer je het gevoel hebt dat alles teveel is, je niet veel meer kunt hebben, je snel overprikkeld bent. Lees dan verder. 

Angst en onzekerheid

Wanneer je belemmerd wordt in je dagelijks leven omdat je zenuwachtig of krampachtig bent of een gebrek aan eigenwaarde hebt. Wanneer je in paniek raakt of aanvallen van angst hebt, duizelig wordt en slecht gaat ademhalen. Lees dan verder.

Somberheid en depressie

Als je al enige tijd het gevoel hebt dat je niet veel plezier meer in het leven vindt of geen energie meer hebt om dingen te ondernemen. Lees dan verder.

Traumaverwerking

Als een gebeurtenis in je leven zoveel impact op je heeft gehad en je sinds die tijd niet lekker meer in je vel zit.  Of als je al heel erg lang moeite hebt om jezelf te zijn of jezelf te vinden Lees dan verder.

Relatieproblemen

Als je steeds ruzie maakt, je niet gelukkig bent in je relatie en je wilt hier samen naar kijken. Lees dan verder.

Rouw en verlies

Wanneer je een dierbare verloren hebt en je moeite hebt om dit verlies te verwerken. Lees dan verder.

Zingevingsvragen

Vraag jij je soms af waarvoor je leeft of wat voor nut en zin het leven voor je heeft. Lees dan verder.

Opvoedingsproblemen

Weet je jezelf geen raad met de opvoeding. Lees dan verder.

Overige klachten en symptomen:

ik zit niet lekker mijn vel….

Je zit niet lekker in je vel. Je weet wel wat je niet wilt, maar niet wat je wel wilt. Je relatie met anderen loopt niet lekker, je bent veel moe en alles is teveel. Het lukt je niet de situatie te veranderen. Soms gaat het weer iets beter, maar dan weer slechter. Soms lijkt het of het elke dag erger wordt. Het voelt somber en uitzichtloos.

ik voel me zenuwachtig….

Je bent zenuwachtig voor situaties. Soms kun je het niet goed benoemen. Je bent bang voor dingen die kunnen gebeuren, bang om alleen te zijn, bang tussen anderen mensen, bang omdat je niet goed weet, hoe je contact kunt maken. Je bent bang om te falen of niet goed genoeg te zijn.

ik voel me opgejaagd….

Je hebt steeds een onrustig gevoel. Je denkt dat je van alles moet doen en je kunt eigenlijk nooit stilzitten en niets doen. Je spieren zijn vaak pijnlijk en je ademhaling is erg snel of juist heel oppervlakkig. Je voelt je opgejaagd en je hebt het idee dat je steeds tijd tekort komt.  Je slaapt ook niet meer goed, je wordt vaak wakker. Je hebt het gevoel, dat je de stress niet meer kwijt raakt. Je bent steeds niet uitgerust ook al doe je een dag wat minder.

ik kan mijn gevoelens niet meer aan…

Je bent erg huilerig en je kunt er niet de vinger opleggen. Of je voelt heel veel irritatie naar anderen en je bent steeds boos. Je hebt steeds het gevoel dat je alles moet controleren en je bent erg bedachtzaam. Je voelt je erg schuldig over van alles en je denkt steeds maar dat het aan jou ligt. Je bent zo twijfelachtig en je weet niet welke richting je op moet slaan. Het piekeren hierover wordt teveel.

ik heb er geen zin meer in….

je wordt ’s morgens wakker en je hebt al het gevoel, dat je geen zin hebt in de dag. je weet niet waar je de energie nog vandaan moet halen. Het liefst blijf je liggen. Als je naar buiten kijkt lijkt niets meer kleur te hebben. je wordt nergens vrolijk van, de toekomst interesseert je steeds minder.